گذری بر زندگی و مبارزات آیتالله عباسعلی اختری

آیتالله عباسعلی اختری در 1318ش در شهرستان سمنان و در خانوادهای روحانی به دنیا آمد. او تحصیلات خود را تا اخذ دیپلم در زادگاه خود ادامه داد سپس تحصیلات حوزوی را در حوزهی علمیهی مشهد آغاز کرد و بیست سال در آن حوزه به تحصیل و تدریس پرداخت. بعد از آن به حوزهی علمیهی قم رفت و در درسهای خارج فقه و اصول مراجع قم شرکت کرد معظمله در آن حوزه از محضر آیات غضنفری، سبزواری، فشارکی، مؤمن قمی و محمدعلی گرامی بهرهها برد. سپس دوباره به مشهد رفت و در درس خارج فقه و اصول آیات عظام: میلانی، وحید و فلسفی حاضر شد. وی پس از مدتی به تهران رفت و از مدرسهی دارالفنون مدرک مدرسی دریافت کرد.
آیتالله اختری با آغاز نهضت حضرت امام در خرداد 1342 به نهضت مزبور پیوست. بعد از تبعید امام خمینی به عراق، جمعی از فضلا و محصلین حوزه علمیه قم، در نامهای خطاب به امام، همراهی خود را با ایشان اعلام می کنند. در بخشی از این نامه آمده بود: «هرچند انتقال حضرتعالی از ترکیه به عتبات عالیات از جهتی مایه خرسندی است ولی ادامه تبعید آن مرجع عالیقدر که به خاطر دفاع از قرآن و حقوق ملت اسلام و حمایت از استقلال و تمامیت ارضی کشور اسلامی ایران صورت گرفته است بسی موجب تأثر و تنفر عموم ملت ایران است. ملت شریف مسلمان ایران و حوزه علمیه قم که از منویات مقدس آن عظیمالشأن پیروی میکنند و برای تأمین و اجرای آن هیچگونه فداکاری دریغ ندارند انتظار دارند که به زودی موانع برطرف شود تا با مراجعت حضرتعالی به حوزه علمیه قم و با تدبیرات خردمندانه و رهبریهای ارزنده آن زعیم عالیقدر مصالح عالیه اسلام و ایران و حقوق از دست رفته ملت تأمین گردد.» در این نامه امضای آیت الله اختری نیز دیده میشود. وی در جریان اعزام روحانیون به خدمت سربازی، همراه آیتالله هاشمی رفسنجانی دستگیر و به خدمت سربازی اعزام شد.
ساواک در بهمن 1353 در گزارشی با موضوع «سخنرانی شیخ عباس اختری» مینویسد: «...نامبرده بالای منبر رفت و چنین اظهار داشت. عدهای از مردم وقتی پای منبر مینشینند انتظار دارند که ما فقط روضه بخوانیم. آخر با شنیدن این روضه ها به کجا رسیدهایم از روزی که مردم را استثمار فکری کردند آنها اتوماتیکوار و بدون اینکه خودشان بخواهند در راه هدفهای بیگانه و بر ضرر خود قدم بر میدارند. من در این مورد کتابی نوشتهام که متأسفانه اجازه نشر آن را ندادند. سپس اضافه کرد هر کس اعمال سلطان جابر و ستم گر را ببیند و بر او اعتراض ننماید مانند آنست که در عمل با او شریک شده...»
او در سال 1354، با ایراد سخنرانیهای افشاگرانه در تهران، به مبارزات خود ادامه داد و بهخاطر این سخنرانیها، دستگیر و تحت شکنجه و آزار و اذیت ساواک قرار گرفت. پس از آزادی از زندان مبارزات خود را ادامه داد تا اینکه مجدداً در رمضان 1357ش دستگیر شد و به زندان افتاد، ولی در آستانهی پیروزی انقلاب اسلامی، و در اثر شتاب گرفتن انقلاب، از زندان آزاد شد.
آیتالله اختری بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ابتدا به سمت ریاست کمیتهی انقلاب اسلامی شهرستان شیروان منصوب شد. سپس در سال 1359 عهدهدار مدرسهی عالی کانون اسلامی اراک شد و با حرکتهای انحرافی که در آنجا ایجاد شده بود به مبارزه پرداخت. او در 1360، طی حکمی از طرف حضرت امام، به امامت جمعهی شهرستان سمنان منصوب شد. به دنبال شهادت عبدالمجید دیالمه نمایندهی مشهد در اولین دورهی مجلس شورای اسلامی، در انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی، با اصرار شهید بزرگوار حجتالاسلاموالمسلمین هاشمینژاد، کاندیدای نمایندگی مجلس شد و توانست با آرای قابل توجهی به مجلس شورای اسلامی راه یابد.
در مجلس، در کمیسیون اقتصادی و دارایی فعالیت کرد و مدتی هم نایب رئیس کمیسیون فوق بود. پس از پایان کار مجلس اول، به قضاوت در یکی از شعب دیوان عالی کشور پرداخت. سپس از طرف امام به عنوان نمایندهی امام در استان سمنان و امام جمعهی سمنان منصوب شد. او همزمان با فعالیتهای سیاسی به تدریس در دانشگاههای شهید بهشتی تهران و نیز دانشگاه تهران و دیگر فعالیتهای علمی ـ آموزشی پرداخت. در 1379 ش به عضویت شورای سیاستگذاری ائمهی جمعهی سراسر کشور درآمد. در 1380 از امامت جمعهی سمنان استعفا داد و به امامت جمعهی شهر ری منصوب شد. در انتخابات ششمین دورهی مجلس شورای اسلامی، کاندیدای نمایندگی از حوزهی انتخابیهی تهران بزرگ بود که توانست به مجلس شورای اسلامی راه یابد. همچنین وی در انتخابات میاندورهای خبرگان رهبری که در دوم اسفند ۱۳۹۸ برگزار شد، با کسب آرای لازم توانست به جمع نمایندگان خبرگان رهبری اضافه شود.
سمتهای دیگر وی، نمایندگی ولیفقیه در دانشگاههای سمنان و نمایندگی ولی فقیه و بنیاد مسکن بود.
معظمله علاوه بر فعالیتهای سیاسی دارای تألیفات متعددی نیز بود، از آثار او میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
1ـ آشنایی با قرآن.
2ـ امام و احیای ارزشهای انقلاب اسلامی.
3ـ تولی' و تبری'.
4ـ درخشش علی در قرآن.
5 ـ نقش انتظار در سیر تاریخ.
6ـ نظری به آیین جهاد در قرآن.
7ـ جوان بر سر دوراهی.
8ـ مدیریت فرهنگ کار.
9ـ سیمای کارگزاران از دیدگاه اسلام و...
سرانجام این عالم مجاهد شامگاه دوشنبه ٩آبان ١۴٠١ بر اثر بیماری سرطان دار فانی را وداع گفت.
منابع
1- کاظمینی، میرزا محمد، دانشنامهی ائمهی جمعهی سراسر کشور، جلد 1، به اهتمام سید محمدکاظم مدرسی و میرزا محمد کاظمینی، بنیاد ریحانة الرسول یزد، تهران، برگ رضوان، 1384، صص 58 ـ 59.
2- معرفی نمایندگان مجلس شورای اسلامی از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی تا پایان دوره پنجم قانونگذاری، تهران، ادارهی کل امور فرهنگی و روابط عمومی مجلس شورای اسلامی، 1378.
3- فرهنگنامهی رجال روحانی عصر امام خمینی(ره)، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1389.
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
عباسعلی اختری
همرسانی






مطالب مرتبط
جدیدترین مطالب
15 دیماه در گذر تاریخ

نظر شما