24 آذرماه در گذر تاریخ

24 آذر 1306
فیلیپ هافمن، وزیر مختار آمریکا در تهران، در گزارشی به وزارت خارجه کشورش، با اشاره به مبارزات مردم ایران علیه رژیم پهلوی، نوشت: اوضاع سیاسی ایران، همچنان حول تحریکات روحانیان علیه دولت میگردد.... یکی از روحانیون بزرگ شیعه به نام شیخ عبدالکریم حائری از شهر مقدس کربلا در عراق، عازم قم شده و در تاریخ 1 دسامبر (10 آذر) وارد این شهر شده است. (محمدقلی مجد، از قاجار به پهلوی، مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، ص 535)
24 آذر 1308
آیتالله سیدمحمدعلی روضاتی، مشهور به علامه روضاتی، از عالمان شیعه، کتابشناس و تراجمنگار در اصفهان و از نوادگان محمدباقر خوانساری، دار فانی را وداع گفت. وی پس از گذراندن دوران تحصیل در حوزه علمیه اصفهان و قم، به تحقیق، تألیف و تصحیح متون دینی روی آورد و نسخ خطی و چاپی متعددی را جمعآوری کرد. مقبره او در تخت فولاد در بقعه میرزا محمدباقر خوانساری قرار دارد. (ویکیشیعه)
24 آذر 1329
آیتالله مهدی واعظ خراسانی روحانی، محدث، واعظ و از فعالان در واقعه مسجد گوهرشاد، دار فانی را وداع گفت. (ویکیشیعه)
24 آذر 1342
محمود شلتوت، مشهور به شیخ شلتوت، عالم و مفسر اهل سنّت و از استادان و رؤسای دانشگاه الأزهر مصر، دار فانی را وداع گفت. وی مدافع تقریب مذاهب و از مؤسسان دارالتقریب بینالمذاهب اسلامی بود و فتوای جواز عمل بر اساس مذهب شیعه را صادر کرد. کرسی تدریس فقه مقارن و ارتباط با علمای شیعه از دیگر اقدامات او بود. شیخ شلتوت، اقدام رژیم پهلوی در سرکوب قیام 15 خرداد در ایران را محکوم کرد و با اقدام رژیم شاه در به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی مخالفت نمود. (ویکیشیعه)
24 آذر 1356
آیتالله ربانی شیرازی به علت سخنرانی تند علیه رژیم پهلوی در شیراز بازداشت شد. (روزشمار تاریخ ایران از مشروطه تا انقلاب اسلامی، ج 2، نشر گفتار، ص 334)
24 آذر 1357
علما و روحانیان حوزه علمیه مشهد با انتشار اعلامیهای در مورد حمله مأموران مسلح رژیم شاه به بیمارستان شاهرضای مشهد، مردم را در جریان چگونگی این فاجعه دردناک قرار دادند. (هفتهزار روز تاریخ ایران و انقلاب اسلامی، بنیاد تاریخ انقلاب اسلامی، ج 2، ص 1030)
24 آذر 1358
فعالیتهای حزب جمهوری خلق مسلمان، وابسته به آیتالله شریعتمداری، در سراسر کشور متوقف شد. این حزب با صدور اعلامیهای تعطیلی دفاتر خود در تمامی شهرها را اعلام کرد. این اقدام به دنبال بالا گرفتن اعتراض مردم تبریز نسبت به عملکرد این حزب در روزهای اخیر به وقوع پیوست. (روزنامه اطلاعات، 25 آذر 1358، صص 1 و 2)
24 آذر 1359
آیتالله سیدجلالالدین طاهری، نماینده امام در اصفهان و امامجمعه این شهر، در اعتراض به روند بیحرمتی به ولایت فقیه، اصفهان را ترک کرد. وی هنگام ترک شهر با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد: امروز علنا به مقام شامخ ولایت فقیه به اسلام به حوزههای علمیه و به قرآن، توهین میشود و خدا میداند فردا چه خواهد شد. ایشان ضمن درخواست از دادگاه انقلاب برای پیگیری این توطئه، افزود: اینجانب با دلی پردرد، اعلام میکنم نمیتوانم در این شهر بمانم و شاهد این همه برنامههای حسابشده باشم. در حمایت از آیتالله طاهری، نهادهای انقلابی، به مدت سه روز، ارگانهای زیر نظر خود را تعطیل کردند. (روزنامه جمهوری اسلامی، 25 آذر 1359، صص 2 و 4)
24 آذر 1366
آیتالله سیدمرتضی برقعی قمی، مجتهد، سخنران، واعظ شیعی و از خطبای برجسته حوزه علمیه قم، دار فانی را وداع گفت. (ویکیشیعه)
24 آذر 1372
آیتالله خامنهای در دیدار با جمعی از دانشجویان و طلاب فرمودند: موضوع دانشگاه به خودی خود، یک موضوع مهم است؛ همچنانکه موضوع حوزه علمیه قم به خودی خود یک موضوع اساسی و مهم است. وقتی ما وحدت حوزه و دانشگاه را عنوان میکنیم، مقصود این نیست که این دو را در عالم واقعیت به یک چیز تبدیل کنیم؛ زیرا اگرچه در گذشته در حوزههای علمیه، همان دروسی خوانده میشد که امروز در دانشگاهها خوانده میشود، اما هر گروه باید کار و درس خودش را دنبال کند. مبادا بعضی این موضوع به این روشنی و وضوح را نادیده بگیرند و درباره غلط بودن شعار وحدت حوزه و دانشگاه، قلمفرسایی کنند. (تاریخ انقلاب اسلامی، ج 10 (آشوبها، ترورها و کودتاها)، مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، ص 122)
24 آذر 1383
اساسنامه اصلاحشده جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصویب شد. (سیدمحسن صالح، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج 2 (فعالیتها)، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص 79)
روزشمار 24 آذر حوزه علمیه روحانیت
همرسانی






مطالب مرتبط
جدیدترین مطالب
15 دیماه در گذر تاریخ

نظر شما