«فیضیه در گذر تاریخ» روایتگر تاریخ حوزه قم

«فیضیه در گذر تاریخ» روایتگر تاریخ حوزه قم

مدرسه فیضیه قم از مراکز علمی مهم در تاریخ ایران و اسلام است. پیشینه این مدرسه علمیه به دوران سلجوقیان می‌رسد. فیضیه از بدو تاسیس تغییرات ظاهری و ساختاری متعددی را به خود دیده است. این مکان در تاریخ انقلاب اسلامی نیز منشاء اثر بوده است. حمله عمال پهلوی به طلاب در نوروز 1342 در همین مکان رخ داد. فیضیه همچنین مکانی است که بسیاری از شخصیت های انقلابی در آن پرورش یافته اند. از این رو بررسی این مکان علمی برای شناخت انقلاب اسلامی و فعالیت های علمی و دینی، لازم و ضروری است. کتاب «فیضیه در گذر تاریخ» با همین هدف تدوین شده است.

به تعبیر نویسندگان، هدف از تدوین این اثر عبارت است از: 1- روشن ساختن پیشینه مدرسه فیضیه؛ 2- شناساندن شاکله ساختاری این بنا؛ 3- شناخت کارگزاران تاثیرگذار این نهاد مذهبی – سیاسی و 4- معرفی سیر تحولات فیضیه در طول تاریخ.

در این اثر برای درک تاریخ فیضیه سعی شده به سه سؤال مبنایی پاسخ داده شود:

  1. فرآیند تحول فیضیه از تأسیس تاکنون، تحت تأثیر چه عواملی بوده است؟
  2. ساختارهای مؤثر بر فیضیه در مسیر تحولات تاریخی کدام است؟
  3. کنش‌گران مؤثر بر روند تحولات تاریخی فیضیه چه کسانی بوده‌‌اند؟

بررسی چگونگی تحولات تاریخی فیضیه و شناخت عوامل مؤثر در این تحولات مسأله‌ ای قابل‌تأمل و مداقه است که کتاب حاضر قصد توصیف و تبیین آن را دارد. از همین رو توجه به آن و پرداختن بدان و نیز شناساندن هر چه بیشتر این مکان فرهنگی و علمی به طالبان و تشنگان شناخت و معرفت، گامی رو به‌جلو و خدمتی درخور به پیشگاه علم و فرهنگ و اندیشه است.

«فیضیه در گذر تاریخ» خواندنی شد

این کتاب مشتمل بر دو بخش است. بخش نخست در چهار فصل به بررسی پیشینه فیضیه از تاسیس تا احیاء می پردازد و بخش دوم به بررسی تاریخچه فیضیه از دوران حضرت آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری به بعد اختصاص دارد.

کتاب «فیضیه در گذر تاریخ» تألیف محمدعلی رجائی‌نژاد و محمدحسن عباسی در 196 صفحه توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی چاپ و منتشر شده است. 


صدسالگی حوزه

هم‌رسانی

مطالب مرتبط
نظر شما