هشتمین نشست از سلسله نشست های شب‌های حوزه

حوزه علمیه مطلوب در نگاه آیت الله العظمی خامنه ای

با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید مهدی موسوی

حوزه علمیه مطلوب در نگاه آیت الله العظمی خامنه ای

هشتمین نشست از سلسله جلسات شبهای حوزه در تاریخ 1403/09/11 با موضوع حوزه علمیه مطلوب در نگاه آیت الله خامنه ای با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید مهدی موسوی برگزار شد.

در آغاز مجری برنامه با توجه به آثار و منابع تولید شده در موضوع جلسه، از بهترین مکتوباتی که منتشر شده به موارد زیر اشاره کردند : حوزه و روحانیت در 2 جلدی که مجموعه صحبت های ایشان از سال 1368 تا 1394 ، بدان ایدک الله، سیمای آرمانی طلبه، منشور حوزه و روحانیت در 14 جلد.

اکبری در ادامه مخاطب سخنان رهبری را دو گروه دانست. گروه اول مسولین و گروه دوم طلاب. لذا اگر طلاب به همان بخش مربوط به خودشان عمل کنند، خیلی از مشکلات حل شده و ناامید و مایوس نمیشوند، و در دام مطالبه افراطی و اعتراضی یک طرفه از مسولین نخواهند افتاد. مجری در پایان بخش اول، روحانیت از منظر رهبری را افرادی دانستند که شابنه روز کمرهمت بسته اند تا دین را بشناسند و به دیگران معرفی کنند.

حجت الاسلام موسوی در ابتدای صحبت هایشان تصریح کردند که دغدغه ی رهبری در خصوص تحول در حوزه علمیه از سال 1337 است و همین را علت مهاجرت ایشان به قم میدانند. کارشناس برنامه فهم رهبری از تحول را متاثر از حکمت صدرا دانسته که در امتداد حرکت جوهری است. موسوی بیان داشت که تحول هم غلط دارد و هم درست و تحول درست هم به دنبال حفظ است، هم ترمیم و هم بالندگی. اما تحول غلط به هرج و مرج در فضای ساختاری و معرفتی حوزه منجر میشود و هم باعث انقطاع از گذشته میشود. رهبری تحول را امری اجتناب ناپذیر میداند که هر مقاومتی در برابر آن بی فایده است اما خود این تحول لازمه ها و اصولی دارد که اگر آنها را رعایت نشود، تحول به انحراف کشیده میشود. برخی از نکات مهمی که در این رابطه باید مورد توجه قرار داد عبارتند از :

  • تحول یک امر درونی است لذا تحول از بیرون منجر به انزوا میشود
  • شناخت زمانه و فهم عصری در تحول لازم است
  • تحول فرآیند تدریجی و شبکه ای است لذا تصادفی و دفعی نیست.
  • موتور تحول در حوزه طلاب هستند لذا باید ظرفیت آنها به رسمیت شناخته شود.

حجت الاسلام موسوی در ادامه بیان داشتند که مهمترین استعاره برای تحول از نگاه رهبری، موجود زنده است. رهبری حوزه را موجود زنده میدانند که هم حیات دارد و هم مرگ. نشانه های حیات هم عبارت است از : حرکت، نشاط، هماهنگی با تحولات جامعه که لازمه ی آن حضور اجتماعی فعال و تاثیر گذار است که میشود آن را به داشتن پایگاه اثرگذار اجتماعی تعبیر کرد. حوزه باید اقامه دین کند ولی چون این پایگاه را ندارد کاری از پیش نمیبرد اما با تحول میتواند به سمت ایجاد پایگاه برود. اینجاست که رهبری از شهید مطهری به عنوان یک شاخص و تراز در حوزه نامبرده و ایشان را دارای طرفیتی میدانند که به سمت ایجاد پایگاه فکری-اجتماعی حرکت کردند. پایگاهی که به خلاها را پرکده و دارای مواضع تهاجمی است تا دفاعی در مقابل شبهات و... . ما باید پایگاه فکری برای طلاب ایجاد کنیم تا به افق های جدیدتری هدایت شوند و زیست طلبگی آنها، معنا دارشده تا بتوانند همگام با آرمان هایی که رهبری مطرح میکنند، حرکت کنند.

در پایان موسوی اظهار داشت که : حوزه براساس اندیشه عصر حضور است که می تواند بالندگی پیدا کند نه براساس عصر اضطرار، یا عصر حیرت و عصر عسرت. طبق نگاه رهبری ما در دوران و عصر حضور هستیم.


هم‌رسانی

مطالب مرتبط
نظر شما