گزارشی از همایش علمی فتوای جهاد کفایی؛ راهبردها و چشماندازها

آمریکاییها به کمک برخی متحدانشان در 29 اسفند 1381 به عراق یورش و آن را اشغال کردند، و بنیاد حاکمیت بعث را پس از سه دههونیم در 20 فروردین 1382 (9 آوریل 2003 م) درهم پیچیدند. دستاویز آنان برای شروع جنگ، مبارزه با تروریسم، انهدام سلاحهای کشتار جمعی و وعده عراق دمکراتیک و عاری از خشونت بود. نبرد نیروهای چندملیتی در میدان تنها سه هفته به طول انجامید و در پی آن بغداد به تصرف مهاجمان درآمد. آمریکاییها خواب حضور چند دههای در عراق را میدیدند. اما در واپسین روزهای سال 2011 در پی مقاومت مسلحانه عراقیان ناگزیر از خاک این کشور اخراج شدند.
رهآورد حضور نامشروع آمریکاییها در عراق، قتل، غارت و فتنهانگیزی میان عراقیان بود. بیشتر نیروهای نظامی آنان از عراق خارج شدند اما همچنان هزاران کارشناس سیاسی، امنیتی و نظامی آمریکایی در عراق باقی ماندند. دور جدیدی از ترورهای مشکوک، بمبگذاریها، سر بریدنها و عملیات انتحاری آغاز شد. آنان برای انتقامجویی از مقاومت ملت مسلمان عراق دست به تقویت گروههای تکفیری و بازسازی آنان زدند و راههای نفوذشان به داخل خاک عراق را تسهیل نمودند. به یک باره شمار قابل توجهی از تروریستها که در بازداشتگاه به سر میبردند آزاد شده و راهی عراق شدند. هر آینه آمار بمبگذاری و قتل و غارت و آدمربایی در عراق افزایش مییافت، آمریکاییها بهانه فزونتری برای ماندن مییافتند.
در اواخر نیمه نخست سال 2014 شاهد برآمدن تشکلی با عنوان «دولة اسلامیه: عراق، شام» (داعش) به سرکردگی ابوبکر البغدادی هستیم. نیروهای داعش در شامگاه 10/6/2014 با یورش به موصل به آسانی موفق به تصرف آن شدند. آنان به سرعت مناطق تکریت، فلوجه، عوجه و البوعجیل را تسخیر کردند. واکنش انفعالی ارتش عراق در برابر هجوم سه هزار ستیزهجو بر شگفتیها افزود و در این میان خائنانی نقاب از چهره برآوردند. عناصر بلندپایه ارتش عراق و افسران بازمانده رژیم بعث و حامیان آمریکا که بعضا از سلطه شیعیان ناخرسند بودند و البته عده زیادی از آنها با دریافت رشوههای کلان مالی، نقشههای نظامی منطقه و کل کشور را در اختیار جانیان و ارتش مزدوران قرار دادند.
دو روز پس از هجوم داعشیان شاهد فاجعه کشتار دانشجویان نیروی هوایی عراق در پایگاه موسوم به اسپایکر هستیم که در خلال آن 1957 جوان بیگناه قتلعام شدند. تکفیریها برای حمله به عتبات عالیات رجز میخواندند و شعار «قادمون یا بغداد» سرمیدادند. چهار روز از هجوم داعشیان به عراق نگذشته بود که حجت الاسلام والمسلمین شیخ عبدالمهدی کربلایی در خطبه نماز جمعه شهر مقدس کربلا فتوای جهاد کفائی مرجع مقیم نجف، آیتالله العظمی سیستانی را قرائت کرد. دفاع مقدس و واجب کفائی و اینکه هر فردی به هر نحوی که قادر است باید در این راه ایستادگی و شر متجاوزان را از کشور زخم خورده و ملت مظلوم آن کم کند و هرکس در راه دفاع از میهن و مردم و مقدسات قربانی شود شهید است.
شهر بغداد در روزهای پنجشنبه و جمعه 25 و 26 خردادماه جاری (15-16 ماه مه 2023) به مناسبت نهمین سال صدور فتوای جهاد کفائی شاهد برپایی همایشی بینالمللی به منظور بررسی اهمیت و ابعاد گوناگون این رخداد بزرگ بود. همایشی که به اهتمام «حشد الشعبی» (بسیج مردمی) عراق با همکاری مرکز بینالمللی مطالعات و بنیادگذاری صلح بغداد در «فندق الرشید» برپا گردید.
همایشی که با حضور نخستوزیر، رئیس حشد الشعبی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، فرمانده سپاه بدر و شخصیتهای علمی و جهادی کار خود را آغاز و سپس در پنج کمیسیون تخصصی سخنرانیهای علمی ایراد گردید. در خلال دو روز 37 سخنران بحث خود را ارائه کردند. 13 مهمان خارجی از: ایران (2 نفر)، روسیه، نروژ، الجزایر، فرانسه، انگلیس، آمریکا (2 نفر)، لبنان، فنلاند، اتریش و قطر؛ و 24 سخنران از عراق.
در میان سخنرانان تنها یک روحانی از حوزه دیده شد و مابقی استادان دانشگاه و اعضای هیئت علمی مراکز مطالعاتی بودند.
از ایران دکتر صفاء الدین تبراییان، مورخ، نویسنده و مشاور مرکز اسناد انقلاب اسلامی و دکتر عباس خامهیار، معاون فرهنگی دانشگاه ادیان طی دو زمان پانزده دقیقهای مقاله خود را به زبان عربی ارائه دادند. موضوع سخنرانی دکتر تبراییان نقش مرجعیت راهبردی در رویارویی با تکفیریان مسلح بود. ایشان در سخنرانیاش صدور فتوای جهاد کفایی را مهمتر از انتفاضه شعبانیه و انقلاب مردمی عراق میداند و به نقش سپهبد حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس در پیدایی حشد الشعبی و ناکام نهادن توطئه آمریکا در تحمیل توافقنامه شماره دو سایکس - پیکو پرداخت. وی با اشاره به رقم 10 هزار شهید و 27 هزار زخمی عراقیان در رویارویی برابر داعش، اظهار داشت که خون پاک این شهدای گرانقدر خطر بزرگی را نه تنها در عراق بلکه در منطقه بزرگ خاورمیانه از بین برد. مسئولان برگزار کننده از پنج سخنران برجسته همایش و از جمله از دکتر تبراییان و دکتر خامهیار، شرکت کنندگان ایرانی با ارائهی تقدیرنامه و لوح یادبود سپاسگزاری کردند.
همرسانی






مطالب مرتبط
جدیدترین مطالب
15 دیماه در گذر تاریخ

نظر شما