21 دیماه در گذر تاریخ

21 دی1284
علمای تهران به تحصن یکماهه خود در حرم حضرت عبدالعظیم (مهاجرت صغرا) خاتمه دادند. (روحالله حسینیان، تاریخ سیاسی تشیع، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، کتاب اول، ص 277)
21 دی 1323
آیتاللهالعظمی بروجردی برای برعهده گرفتن مقام مرجعیت وارد قم شد. (مرجعیت در عرصه اجتماع و سیاست، ص 412)
21 دی 1349
حجتالاسلام سیدعلی خامنهای پس از سه ماه و بیست روز حبس، از زندان آزاد شد. (هدایتالله بهبودی، شرح اسم، مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، ص 426)
21 دی 1350
طلاب مدرسه آیتاللهالعظمی بروجردی، طی اجتماعی بزرگ، اعتراض خود را نسبت به نطق بیادبانه اسدالله علم علیه شخصیت امام خمینی اعلام کردند. (روزشمار انقلاب اسلامی در قم، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص 111)
21 دی 1350
عدهای از طلاب قم به طرفداری از امام خمینی و به عنوان اعتراض به اظهارات برخی از سناتورها علیه امام، در مدارس خان و فاطمی آن شهرستان، اجتماع کردند و شعارهای پراکنده، تحت عنوان زندهباد خمینی سر دادند. (مدرسه فیضیه به روایت اسناد ساواک، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، ص 277)
21 دی 1350
به نشانه اعتراض به اهانت دو نفر از سناتورهای مجلس سنا نسبت به امام خمینی، همه مراجع و مدرسین حوزه علمیه قم، درسهای خود را تعطیل کردند و طلاب، به برپایی تظاهرات علیه رژیم پهلوی اقدام کردند که در نتیجه آن، طلاب مورد ضربوشتم قرار گرفتند و بسیاری از آنها زخمی و بازداشت شدند. (سیدمحسن صالح، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج 4 (بیانیهها)، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص 139)
21 دی 1350
آیتالله محمدصالح حائری مازندرانی، از علمای بنام سمنان و مشهور به علامه سمنانی، در 93 سالگی، درگذشت. وی از استادان برجسته فقه و اصول، کلام و تفسیر و شعر و ادب بود. در دوران حیاتش، به مبارزه علیه استبداد و استعمار پرداخت. در مسجد جامع بابل علیه رضاخان، سخنرانی میکرد که به همین دلیل، مدت نه ماه زندانی شد و سپس به سمنان تبعید شد. آثار ایشان، اعم از کتاب و رساله، سیصد جلد است که شامل موضوعاتی مانند فقه، تفسیر، کلام، منطق، فلسفه، دعا و ادبیات است. پیکر این علامه، در جوار حرم حضرت امام رضا(ع) به خاک سپرده شده است. (روزشمار تاریخ ایران از مشروطه تا انقلاب اسلامی، ج 2، نشر گفتار، ص 260)
21 دی 1356
روحانیان شهر سبزوار به منظور حمایت از تظاهرکنندگان شهر قم در اعتراض به مقاله توهینآمیز روزنامه «اطلاعات» و وقایع 19 دی قم از برگزاری نماز جماعت خودداری کردند. (سایت راسخون)
21 دی 1356
کمیسیون امنیت قم، گروهی از مدرسین حوزه علمیه قم را به اتهام اخلال در نظم عمومی، دستگیر و به سه سال تبعید محکوم کرد که از جمله آنها، آقایان مکارم شیرازی، نوری همدانی و خزعلی بودند. (سیدمحسن صالح، یاران صادق آفتاب، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص 125)
21 دی 1356
آیتاللهالعظمی سیدمحمدرضا گلپایگانی با انتشار بیانیهای، کشتار مردم و طلاب علوم دینی به دست مأموران رژیم پهلوی در روز 19 دی در قم را محکوم کردند. (روزشمار انقلاب اسلامی در قم، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص 146)
21 دی 1358
آیتاللهالعظمی سیدمحمدرضا گلپایگانی در بیانیهای ضمن اعلام خطر نسبت به تلاشهایی که برای ایجاد اختلاف میان فرق اسلامی و گروههای سیاسی اجتماعی در کشور صورت میگیرد، هشدار دادند و ازجمله فرمودند: اختلاف نظرها به صورت حاد، موجب پراکندگی و توقف حرکت انقلاب خواهد شد و مغرضان و فرصتطلبان از این اختلافات در جبهه اسلام و انقلاب، حداکثر سوءاستفاده را به عمل خواهند آورد. ایشان با اشاره به اینکه نارساییها را باید با شکیبایی برطرف سازیم، همه مردم و نیروهای اسلامی را به وحدت و اتحاد و مبارزه با دشمنان و توطئهگران دعوت کرد و از علما و خطبای سراسر کشور خواستند مردم را به وظیفه خطیر خود مبنی بر پرهیز از مشاجرات و حفظ برادری و اخوت اسلامی دعوت نمایند. (روزنامه اطلاعات، 22 دی 1385، صص 1 و 12)
21 دی 1360
آیتالله واعظ طبسی، تولیت آستان قدس رضوی، اعلام کرد: مرکزی با عنوان دانشگاه علوم اسلامی، توسط آستان قدس در محل قدیمی میرزاجعفر و مدرسه قدیمی خیراتخان، تأسیس شده است. وی گفت: برای تدوین متونی که در این دانشگاه تدریس خواهد شد، با شهید آیتالله بهشتی، آیتالله مشکینی، آقای جنتی و همچنین برادرانم آقای خامنهای و هاشمی مذاکره کردهام. علاوه بر این، با صاحبنظران و اندیشمندان، صحبت کردهایم و مشغول بررسی و تدوین برنامههای آن هستیم.... این دانشگاه، میتواند در ارتقای وضعیت حوزههای علمیه نیز مؤثر باشد. دانشگاه، فقط مخصوص طلاب علوم دینی نیست و دانشجویان آزاد و غیر ملبس به لباس روحانی نیز از داخل و خارج کشور میتوانند در آن، ثبتنام و تحصیل کنند. (روزنامه کیهان، 21 دی 1360، ص 6)
21 دی 1367
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با ارسال پیامی خطاب به امام خمینی، ضمن اشاره به پیام مهم ایشان به گورباچف، آخرین رئیسجمهور شوروی، آمادگی این نهاد را برای پذیرایی از دانشپژوهان و محققان و حقجویان با هدف تعلیم و تعلم اصول و احکام اعتقادی و علمی، بر اساس منابع اصیل اسلامی اعلام کرد. (سیدمحسن صالح، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج 6 (بیانیهها)، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص 351)
21 دی 1374
آیتالله شیخ حسنسعید تهرانی، بانی تأسیس کتابخانه چهلستون اصفهان و گنجینه قرآن آن، در 78 سالگی درگذشت. پیکر وی در قبرستان شیخان قم به خاک سپرده شد. (روزشمار تاریخ، مرکز پژوهشهای اسلامی صداوسیما)
21 دی 1379
آیتالله شیخمحمدمهدی شمسالدین، عالم دینی، نظریهپرداز سیاسی لبنانی و رئیس مجلس اعلای اسلامی شیعیان این کشور، دار فانی را وداع گفت. وی در لبنان، از حامیان انقلاب اسلامی ایران بود. (ویکیشیعه)
21 دی 1381
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با انتشار بیانیهای، ضمن محکوم کردن اهانت یکی از روزنامههای صبح کشور به امام خمینی، اعلام کرد به نشانه اعتراض به این اقدام موهن، فردا 22 دی، دروس حوزههای علمیه سراسر کشور، تعطیل خواهد بود و مراسمی در محکومیت این رویداد، در مدرسه فیضیه قم برگزار خواهد شد. (سیدمحسن صالح، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ج 8 (بیانیهها)، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص 233)
21 دی 1394
آیتالله شیخمحمد آلاسحاق پس از سالها تلاش و مجاهدت در عرصه طب سنتی در حوزه علمیه قم، چشم از جهان، فروبست. وی که از مبارزان دوره پهلوی بود، پس از پیروزی انقلاب تا سال 1361، نماینده امام در استان مرکزی بود و از سال 1365 تا زمان فوت، در حوزه علمیه قم به ترویج طب اسلامی پرداخت. (خبرگزاری ایسنا)
21 دی 1396
حجتالاسلام و المسلمین مهدی مظاهری، از استادان حوزه علمیه اصفهان، درگذشت. (سایت راسخون)
روزشمار 21 دی حوزه علمیه روحانیت
همرسانی






مطالب مرتبط
جدیدترین مطالب
15 دیماه در گذر تاریخ

نظر شما