13 آبان‌ماه در گذر تاریخ

13 آبان‌ماه در گذر تاریخ

13 آبان 1293     

آیت‌الله ملاغلامرضا آخوند‌ قمی، از فقهای شیعه، دانش‌آموخته حوزه‌های علمیه تهران، اصفهان، سامرا و نجف و از شاگردان آیات عظام: شیخ‌مرتضی انصاری و میرزای شیرازی، دار فانی را وداع گفت. پیکر وی در ایوان آیینه حرم مطهر حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد. (ویکی‌شیعه)

 

13 آبان 1302     

آیت‌الله محمدمهدی خالصی، از مراجع و رهبران مبارز عراق علیه استعمارگران انگلیس که در قم به سر می‌برد، امروز نیز در صحن مطهر حضرت معصومه(س) علیه سیاست‌های استعماری انگلیس، سخنرانی کرد. وی در این سخنان، مردم را به اتحاد دعوت کرد و خواستار قیام مردم برای کوتاه کردن دست استعمارگران انگلیسی از مشاهد متبرکه و عتبات عالیات شد. (روزشمار تاریخ معاصر ایران، مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی، ص 415)

 

13 آبان 1325     

آیت‌الله العظمی سیدابوالحسن اصفهانی، از مراجع برجسته تقلید و دانش‌آموخته حوزه‌های علمیه اصفهان و نجف،  در 88 سالگی، در شهر کاظمین دار فانی را وداع گفت. (روزشمار تاریخ ایران از مشروطه تا انقلاب اسلامی، نشر گفتار، ص 398)

 

13 آبان 1325     

حوزه علمیه تهران ضمن عرض تسلیت به آیت‌الله حسین قمی به مناسبت رحلت آیت‌الله سیدابوالحسن اصفهانی، از ایشان درخواست کرد سرپرستی این حوزه را بپذیرد. (روزشمار تاریخ ایران از مشروطه تا انقلاب اسلامی، نشر گفتار، ص 398)

 

13 آبان 1328     

آیت‌الله شیخ‌محمدمهدی خالصی، که در ایران به حالت تبعید به‌سر می‌برد، توسط رژیم محمدرضا پهلوی به زادگاهش در عراق بازگردانده شد. مردم عراق پس از آنکه از ورود او باخبر شدند تا شهر مرزی خانقین به استقبال وی آمدند و تا کاظمین، ایشان را همراهی کردند. (محمدحسن رجبی، علمای مجاهد، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص 190)

 

13 آبان 1330     

آیت‌الله سیدابوالقاسم کاشانی با انتشار اطلاعیه‌ای مردم سراسر کشور را به برگزاری یک راه‌پیمایی علیه سلطه استعمار در در روز 14 آبان فراخواند. (روزنامه اطلاعات، 13 آبان 1330)

 

13 آبان 1341     

مراجع قم در منزل امام خمینی تشکیل جلسه دادند و درباره بی‌اعتنایی دولت به خواست علما، مبنی بر لغو لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی سخن گفتند. (روزشمار انقلاب اسلامی در قم، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص 37)

 

13 آبان 1343     

امام خمینی در منزل مسکونی‌شان در قم شبانه دستگیر و به تهران انتقال داده شد. پس از آن نیز تبعید ایشان به ترکیه رخ داد. (تاریخ حوادث و رجال عصر پهلوی، ج 3، ص 200)

 

13 آبان 1343     

فرزند خردسال آیت‌الله مصطفی خمینی بر اثر هجوم مأموران شاه به منزل ایشان به شهادت رسید. (روزنامه اطلاعات، یادواره شهید مصطفی خمینی، 30 مهر 1360، ص 2)

 

13 آبان 1343     

مأموران ساواک به بیت آیت‌الله مرعشی نجفی حمله و حجه‌الاسلام سیدمصطفی خمینی را دستگیر کردند. (روزشمار انقلاب اسلامی در قم، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص 76)

 

13 آبان 1347     

امام خمینی در نامه‌ای به آیت‌الله مرعشی نجفی به خاطر عمل جراحی، برای ایشان آرزوی سلامتی کردند. (روزشمار انقلاب اسلامی در قم، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص 100)

 

13 آبان 1356     

امام خمینی در پاسخ به پیام یاسر عرفات، که به مناسبت شهادت آیت‌الله سیدمصطفی فرستاده بودند، پیامی را فرستادند که در آن از جمله چنین آمده است: این مصیبت‌ها در مقابل مصائبی که بر امت اسلام و مسلمین وارد شده و می‌شود، ناچیز است. (هفت‌هزار روز تاریخ ایران و انقلاب اسلامی، بنیاد تاریخ انقلاب اسلامی، ص 746)

 

13 آبان 1357     

آیت‌الله محمد مفتح از زندان آزاد شدند. (روزشمار تاریخ ایران از مشروطه تا انقلاب اسلامی، نشر گفتار، ص 372)

 

13 آبان 1367     

آیت‌الله حاج سیدمحمدعلی صدوقی طی حکمی از سوی امام خمینی، به عنوان نماینده ایشان در یزد و امام‌جمعه این شهر، منصوب شد. (صحیفه امام‌خمینی، ج 21، ص 183)

 

13 آبان 1376     

حجت‌الاسلام حبیب‌الله فضائلی، روحانی خوشنویس، شاعر، کاتب و پژوهشگر بنام ایران، دار فانی را وداع گفت. ایشان شعبه انجمن خوش‌نویسان ایران را در اصفهان تأسیس کرد. ازجمله آثار او، کتاب اطلس خط قرآن کریم، گنجینه‌الاسرار و قصائد عمان سامانی است. کتیبه‌های حرم امام رضا(ع)، حرم حضرت زینب(س)، حرم حضرت رقیه(س) در سوریه، حرمین عسکریین(ع)، حرم امام حسین(ع) و همچنین کتیبه‌های چندین مسجد و حسینیه در شهرهای اصفهان، شیراز، قم، تهران و اهواز هم از آثار اوست. (ویکی‌شیعه)


شهید آیت‌الله حاج شیخ محمد صدوقی در حال اقامه نماز جمعه در شهر یزد

روزشمار 13 آبان حوزه علمیه روحانیت
هم‌رسانی

مطالب مرتبط
نظر شما